Ziarna kawy
Ziarno kawy, z którego dziś pochodzi prawie cała kawa, pochodzi z Etiopii i okolic i stamtąd było eksportowane przez Półwysep Arabski do reszty świata. W Etiopii do dziś istnieją tysiące odmian, podczas gdy kawa uprawiana w pozostałych częściach świata to zaledwie kilkanaście odmian, wszystkie wywodzące się z tych wczesnych eksportowanych roślin. Samo ziarno kawy jest częścią czerwonej jagody kawowca i nie jest świetne do jedzenia na surowo, choć jest to możliwe. Po zebraniu ziaren kawy istnieją różne metody przetwarzania ziaren na kawę, którą parzymy. Najpopularniejsze jest umycie ziaren i usunięcie maszynowo wszystkiego oprócz samych ziaren. Następnie pozostawia się je do fermentacji na okres od 12 godzin do tygodnia. Ten rodzaj kawy jest zwykle nieco bardziej kwaśny i ma nieco wyraźniejszy smak. Inną ważną metodą jest umożliwienie fermentacji ziaren ze skórką i miąższem. Nadaje ona ziarnom szczególny smak, a kawa jest zwykle słodsza i nieco pełniejsza w odczuciu. Zwróć uwagę, czy kawa jest przetwarzana/myta na mokro, czy jest naturalna. Jest też więcej metod, takich jak miodowo-przetwórcza i pulpowo-naturalna. Drugim ważnym czynnikiem decydującym o smaku kawy jest sposób jej prażenia. Proces prażenia trwa zazwyczaj od 9 do 12 minut i w zależności od temperatury, przepływu powietrza i wielu innych zmiennych, kawa zostanie uprażona od jasnego do ciemnego koloru. Różne rodzaje kawy są prażone w różny sposób, w zależności m.in. od wielkości, gęstości i zawartości wody. W tej chwili nie znajdziesz tu wiele, ale więcej jest w drodze!