O Zorbit
Zorbit (znany również jako N-Zorbit) to maltodekstryna produkowana ze skrobi tapioki. Została ona poddana obróbce w celu uzyskania niskiej gęstości i rozbita na drobny proszek. Dowodem na niską gęstość jest rozmiar opakowania, które w porównaniu z innymi sprzedawanymi przez nas produktami 250 g wygląda bardziej jak wiadro niż puszka. Dzięki niskiej gęstości i dużej powierzchni kontaktu, dobrze nadaje się do wytwarzania suchych proszków i past z olejów, tłuszczów i innych płynów. Ma lekki efekt słodzący i nie dodaje kalorii.
Użycie
Zorbit to bardzo drobnoziarnisty proszek, który jest łatwo rozpuszczalny zarówno w gorących, jak i zimnych płynach. Jeśli zmieszasz go z olejami (2 części na każdą część oleju), stanie się grubszym proszkiem, który łatwo rozpuszcza się w cieczach wodnych. Można go również mieszać z tłuszczami w celu uzyskania suchych proszków, takich jak biała czekolada w proszku do posypywania deserów i trufli. Równie dobrze nadaje się do tworzenia jadalnej "ziemi" lub oliwy z oliwek w proszku, którą można posypać sałatki. Obejrzyj poniższe filmy z naszej współpracy z firmą Special Ingredients.
.