- Kamień solny wykonany ze zdrowej soli himalajskiej o wymiarach 29 x 21 x 4 cm
- Uchwyt na kamień solny
- Palnik z dwoma płomieniami
O kamieniu solnym
Kamień solny wykonany w 100% z naturalnej soli krystalicznej z Himalajów. Kamień jest całkowicie naturalny - do jego produkcji nie użyto żadnych środków chemicznych ani innych dodatków. Kamień pozwala nadać potrawom piękny słony smak w sposób zarówno stylowy, jak i praktyczny! Może być używany zarówno do zimnych, jak i gorących potraw.
Podgrzewany kamień solny może być używany przy stole do gotowania małych kawałków ryb lub mięsa.
Kamień solny może być podgrzewany na różne sposoby i utrzymuje temperaturę przez około 20 minut.
Sól działa jak nieprzywierająca powierzchnia, co bardzo ułatwia gotowanie potraw na kamieniu.
- BBQ/grill gazowy
Zacznij podgrzewać kamień solny w niskiej temperaturze. Po 30 minutach można zwiększyć temperaturę, a po około 45 minutach kamień jest gotowy do użycia. - Piekarnik
Kamień solny może być również używany w piekarniku, ale nie należy go wstępnie podgrzewać, ponieważ istnieje ryzyko pęknięcia kamienia solnego. Zwiększ temperaturę do 60°C, a następnie zwiększaj ją co 20 minut przez 1 godzinę. Maksymalna temperatura: 180°C.
Schłodzony kamień solny
Umieść kamień solny w zamrażarce, a po około 30 minutach będzie gotowy do podania na carpaccio, sushi lub sashimi. Na schłodzonym kamieniu solnym można również podawać zimne desery.
Pielęgnacja
Po schłodzeniu kamienia solnego należy go dokładnie opłukać i osuszyć. Ze względu na antybakteryjne właściwości soli, detergent nie jest potrzebny. Zbyt duża ilość wody powoduje powstawanie pęknięć w kamieniu, dlatego nigdy nie należy go umieszczać w zmywarce. Przed kolejnym użyciem należy pozostawić kamień solny do dokładnego wyschnięcia (około 24h). Dodatkowe informacje: Sól topi się w temperaturze 800°C.