O wodorowęglanie (E500)
Jest to wysokiej jakości naturalny wodorowęglan, który w kontakcie z kwasem działa dobrze jako środek spulchniający, na przykład podczas pieczenia. Wodorowęglan może zastąpić proszek do pieczenia, jeśli w przepisie znajduje się kwaśny składnik. Jedna część wodorowęglanu odpowiada dwóm częściom proszku do pieczenia. Wodorowęglan jest zasadowy i może być stosowany w celu zwiększenia pH. Warto pamiętać, że niektóre inne składniki molekularne działają najlepiej w określonych zakresach pH.
Warto również zauważyć, że reakcja Maillarda - złożony proces chemiczny, który zachodzi, gdy powierzchnia żywności zmienia kolor na złotobrązowy podczas gotowania - zachodzi szybciej w przypadku składników zasadowych. Można zatem użyć wodorowęglanu, aby przyspieszyć ten proces. Może to być przydatne, jeśli na przykład zdecydowałeś, że musisz zrobić francuską zupę cebulową, ale masz na to tylko około godziny. Inną wskazówką jest dodanie wodorowęglanu do wody do gotowania, 3 gramy na litr, co również przyspiesza czas gotowania i zachowuje chlorofil warzyw - po prostu sprawia, że warzywa są bardziej zielone.
Wodorowęglan jest prawdopodobnie świętym Graalem porad dla gospodyń domowych - używaj go do wszystkiego, od odblokowywania kanalizacji i usuwania zapachu ze starych trenerów po polerowanie srebrnych sztućców i czyszczenie przypalonego jedzenia z kuchenki.
Nie zawiera aluminium i glutenu. Nadaje się zarówno do kuchni wegańskiej, jak i wegetariańskiej. Przyjazny dla koszerności i halal.
Składniki:
Wodorowęglan sodu, E500
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu z dala od źródeł ciepła i światła. Nie spożywać w czystej postaci.