Uteköket to nowy tytuł autorstwa Mauritza Larssona Stormgaarda, który zajmuje się wszystkimi aspektami kuchni na świeżym powietrzu. Niezależnie od tego, czy chodzi o gotowanie na grillu, na otwartym ogniu, w jamie, w piecu opalanym drewnem czy na węglu drzewnym. W książce znajduje się wiele różnorodnych przepisów i wspaniałych zdjęć autorstwa Simona Bajady.
Tak pisze wydawca:
Mając do dyspozycji tylko ogień, żar i dym, możesz stworzyć doznania smakowe w rustykalnej kuchni na świeżym powietrzu, którym nie dorówna nawet najbardziej błyszcząca, zaawansowana technologicznie kuchnia. Bez dostępu do nowoczesnego sprzętu, takiego jak piekarniki parowe i płyty indukcyjne, okazuje się, że ogień, łoża żaru, doły do gotowania i powolne wędzenie mogą wydobyć wyjątkowe właściwości składników.
Mauritz Larsson Stormgaard pokazuje w książce, jak powoli grillować warzywa, wędzić śliwki, boćwinę grillowaną w śmietanie, bakłażana pieczonego w żarze i szybko gotować serca jagnięce bezpośrednio nad ogniem. Gotuje w ziemi, używa rustykalnych pieców na drewno do podpłomyków i wolno gotowanych gulaszy, a także wędzi zarówno na zimno, jak i na gorąco w domowej wędzarni. Gotowanie może być powolne lub szybkie, na wysokim lub niskim ogniu i w różnych odległościach od ognia. To, co może być postrzegane jako ograniczenia, zamiast tego otwiera zupełnie nowy sposób gotowania dla tych, którzy lubią gotować na świeżym powietrzu.
Jako hodowca warzyw i szef kuchni, Mauritz naturalnie podąża za cyklami roślin i gotuje kreatywne potrawy z tego, co jest najlepsze w danym momencie. Około 60 przepisów zawartych w książce obejmuje również sztuczki uprawowe, pomysły sezonowe i wskazówki dotyczące odpowiednich akcesoriów.