James Hoffmann ma nie tylko najlepsze włosy w świecie kawy, ale prawdopodobnie największą pewność siebie w świecie kawy. Dla każdego, kto chce zrozumieć kawę i jej nieskończone niuanse i możliwości, jest to książka, którą należy przeczytać. Kawa nigdy nie była lepsza, bardziej interesująca i łatwiejsza do zbadania niż obecnie. Producenci kawy mają dostęp do większej liczby odmian i technik niż kiedykolwiek wcześniej, a my, jako konsumenci, możemy wykorzystać tę wiedzę, aby upewnić się, że kawa, którą pijemy, jest najlepsza, jaką możemy znaleźć. Miejsce pochodzenia kawy, wysokość roślin, sposób zbioru, proces fermentacji, proces palenia oraz woda i metoda parzenia to tylko niektóre z czynników wpływających na smak, doznania i konsystencję tego, co pijemy. Greta Garbo świata kawy, James Hoffmann, bada te kluczowe czynniki w tej solidnej książce, analizując odmiany kawy, wpływ terroir, sposób zbioru i przetwarzania, stosowane metody palenia i sposób parzenia ziaren. Kraj po kraju, od Boliwii po Zambię, identyfikuje kluczowe cechy i praktyki, które decydują o jakości kawy w danym kraju. Po drodze dowiadujemy się wszystkiego, od rozwoju ekspresu do kawy po krytykę konwencjonalnej kawy. Jest to pierwsza książka, która mapuje produkcję kawy w ponad 35 krajach, obejmując wiedzę nigdy wcześniej nie publikowaną poza przemysłem kawowym. Jest to drugie wydanie.
Waga: 1,1 kg
Wymiary: 20 × 2,4 × 25,5 cm
Format: Twarda oprawa
Liczba stron: 272
Język: angielski
ISBN: 9781784724290
Język: angielski