Nie ma wątpliwości, że najlepsze syfony na świecie pochodzą od iSi. Gourmet Whip wyznacza standardy w zakresie tego, co można stworzyć za pomocą syfonu i trzeba będzie mocno poszukać, aby znaleźć szefa kuchni wartego swojej soli, który rozważyłby użycie innego. Jest to solidna konstrukcja ze stali nierdzewnej przeznaczona do profesjonalnego użytku. Syfon jest ładowany nabojami gazowymi z N2O, podtlenkiem azotu (najczęściej) lub CO2, dwutlenkiem węgla (rzadziej), które są używane do wytworzenia ciśnienia w pojemniku, które pozwala gazom szybciej rozpuszczać się w składnikach.
Jest to jedno z naszych ulubionych narzędzi kuchennych. Syfony umożliwiają nowe sposoby wydobywania smaków i tworzenia tekstur. Pytanie, które można zadać, jest bliższe ‘czego nie można zrobić’ niż odwrotnie - używamy ich do wszystkiego. Od gazowanych owoców i idealnie ubitej śmietany po puszyste przeciery i przewiewny biszkopt, który w ciągu minuty w mikrofalówce.
Napełniony syfon można również przechowywać w lodówce przez kilka dni bez zepsucia zawartości, ponieważ stosunkowo niższe stężenie tlenu hamuje rozwój mikroorganizmów.
Syfony doskonale sprawdzają się w temperaturach do 75ºC, co oznacza, że możesz zrobić hollandaise do jajka po benedyktyńsku i nie musisz się martwić, że się rozdzieli. Wystarczy pozostawić syfon w kąpieli wodnej (za pomocą cyrkulatora sous-vide można regulować temperaturę zawartości syfonu) przed zaprezentowaniem pysznie puszystego sosu i udekorowaniem kilkoma gałązkami szczypiorku.
Szybka infuzja za pomocą syfonu
Kolejnym sposobem na wykorzystanie Gourmet Whip jest szybka infuzja smaków. Wlewasz płyn, dodajesz to, czym chcesz go przyprawić, a następnie zwiększasz ciśnienie za pomocą 2O. Zmusza to wszystko do ściśnięcia, głęboko w porach. Następnie, po zwolnieniu ciśnienia, ciecz wciąga dużo smaku z innych składników.
W przeciwieństwie do innych metod infuzji smaków, jest szybka (dobry efekt często osiąga się w mniej niż 5 minut), a ponieważ jest tak szybka, można ją łatwo poprawić i ulepszyć. Metoda ta zachowuje również świeży smak świeżych składników, zamiast naparów, które siedzą przez kilka dni.
W zestawie znajdują się trzy różne dysze - prosta, w kształcie tulipana i w kształcie gwiazdy - oraz wycior do czyszczenia rur. Syfon dostępny jest w rozmiarach pełnych, półlitrowych i ćwierćlitrowych.
Kolejnym pozytywnym efektem działania syfonu jest to, że znacznie wydłuża on okres przydatności do spożycia większości produktów spożywczych. Dzieje się tak, ponieważ atmosfera o niskiej zawartości tlenu w syfonie utrudnia życie większości mikroorganizmów. Ponadto, pojemnik pod ciśnieniem jest niemożliwy do zanieczyszczenia nowymi bakteriami z zewnątrz.