O Stabilizatorze do lodów
Produkt ten został specjalnie opracowany w celu stabilizacji i poprawy konsystencji lodów - znanych również jako lody w proszku. Może być stosowany do wszystkich rodzajów lodów, w których zawartość tłuszczu wynosi od 4% do 14%. Lody stają się gładsze, bardziej kremowe i łatwiejsze do nabierania. Topienie jest wolniejsze, a okres przechowywania lodów dłuższy - do 24 miesięcy. Dodanie go zwiększy objętość lodów i zmniejszy tworzenie się kryształków lodu.
Użycie
Dodaj 0,35% - 0,55% stabilizatora wagowo do składników lodów. Zacznij od wymieszania go z cukrem, a następnie rozpuść tę mieszaninę w mleku lub wodzie o temperaturze 65 stopni. Schłodzić do temperatury 4°C i przygotować lody jak zwykle.
Składniki:
Mąka z ziaren owoców (E410), mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), guma guar (E412), alginian sodu (E401), agar agar (E406)
Przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. Przechowywać przez około dwa lata.