Samarkanda od dawna jest w kulturze popularnej symbolem marzeń o czymś fantastycznym. W tej książce ta niezwykle stara gmina, drugi co do wielkości ośrodek miejski Uzbekistanu, stała się również symbolem i punktem odniesienia dla wielokulturowego kulinarnego bagna, jakie ma do zaoferowania Azja Środkowa. Przez całą historię migracje przechodziły tędy jako przystanek na Jedwabnym Szlaku, a wpływy pochodziły ze wszystkich zakątków świata i kultur. Autorzy pomagają nam odkrywać kuchnię środkowoazjatycką i kaukaską w adaptacji dla domowego kucharza. Oto przepisy kuchni uzbeckiej, tadżyckiej, rosyjskiej, tureckiej, koreańskiej, kaukaskiej i żydowskiej oraz przewodniki po tym, jak zaopatrzyć swoją spiżarnię. Rozdziały podzielone są na wspólne stoły, zupy, smażone mięso i kebaby, dania rozgrzewające, pilaw i plov, dodatki, chleb i ciasta, napoje i desery. Wśród 200 przepisów znajdują się zupa z moreli i czerwonej soczewicy, Chapli Kebab z sosem pomidorowym, Rosh Hashanah Palov z berberysem, granatem i pigwą oraz wszystkie ważne chleby regionu. Plus kilka kulturowych, historycznych i aktualnych relacji o tym, jak kształtowała się kuchnia i jak przyjemnie jest podróżować po regionie.
Waga: 1,0 kg
Wymiary: 21,5 × 2,4 × 26,5 cm
Format: Twarda oprawa
Strony: 224
Język: angielski
ISBN: 9780857833273
Język: angielski