O firmie Microplane
Amerykańska firma Microplane wyznacza standardy, jeśli chodzi o tarki klasy premium. Przez wielu szefów kuchni i cukierników na całym świecie jest postrzegana jako oczywisty wybór. My w KitchenLab używamy naszych za każdym razem, gdy trzeba coś zetrzeć, obrać lub pokroić. Tarką Microplane można zetrzeć większość rzeczy, a ostrza zachowują ostrość przez bardzo długi czas. Tarki składają się z małych, ostrych jak brzytwa krawędzi, które są wytrawione, a nie dziurkowane, jak tradycyjne tarki.
Fakt, że wytrawione ostrza tak dobrze sprawdzają się w kuchni, został odkryty przez Kanadyjkę w 1994 roku, kiedy piekła ciasto pomarańczowe. Sfrustrowana słabą wydajnością swojej tarki, podkradła swojemu mężowi tarnik Microplane. Jak zapewne się domyślasz, szybko zmienili taktykę i obecnie są ukochanym narzędziem w kuchniach na całym świecie.
Ostra rękawica odporna na przecięcia nadal jest u nas popularnym produktem. Można ją znaleźć tutaj.