O pektynie (E440)
Jest to najwyższej jakości pektyna w proszku i całkowicie naturalny produkt - idealny do produkcji dżemów, marmolad, chutney i galaretek owocowych. Galaretki wykonane z pektyny są odporne na ciepło i dlatego mogą być podawane z gorącymi potrawami.
Pektyna jest węglowodanem, który występuje naturalnie w większości owoców i jagód. Działa jako spoiwo między ścianami komórkowymi i pomaga utrzymać twardą strukturę komórkową. Im bardziej owoc lub jagoda dojrzewa, tym bardziej pektyna ulega rozkładowi, co skutkuje bardziej miękką konsystencją. Kwasowość jagód lub owoców, które chcesz marynować, wpływa na tworzenie sieci łańcuchów pektynowych. Jeśli pH jest zbyt niskie, sieć tworzy się zbyt szybko i staje się twarda. Jeśli jest zbyt wysokie, tworzenie żelu będzie słabe lub niekompletne.
Użycie
Pektyna jest łatwo rozpuszczalna, ale rozpuszcza się najlepiej, jeśli wymieszasz ją z częścią dodawanego cukru. Stopniowo dodawaj ją do mieszanki owoców lub jagód, aż pektyna się rozpuści i gotuj na pełnej mocy przez minutę. Następnie pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej przed włożeniem do lodówki. Pomaga to również w zakwaszeniu, aby rozpocząć proces. Jeśli kwas jest niski w przygotowywanym produkcie, dodaj sok z cytryny lub inny kwas, aby uzyskać pełny efekt pektyny. Dobrą rzeczą do zapamiętania jest to, że można ponownie zagotować mieszaninę i dodać więcej pektyny, jeśli nie zastygła wystarczająco.
Dozowanie:
Dżemy i marmolady: 3 do 8 gramów pektyny na kilogram owoców lub jagód.Dawkowanie zależy w dużej mierze od tego, ile naturalnej pektyny znajduje się już w owocach lub jagodach - im mniej naturalnej pektyny, tym więcej proszku można dodać. Wpływ ma również wartość pH.
Zawartość:
Pektyna, E440.
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Przechowywać około dwóch lat. Nie należy spożywać w czystej postaci.
Wegańskie, halal i koszerne.