Pectinex jest wyspecjalizowanym enzymem, który rozkłada struktury pektynowe. Jest on zwykle stosowany w produkcji soków lub do klarowania płynów z błonnika. Pectinex ma kilka unikalnych zastosowań w nowoczesnej i molekularnej gastronomii i miksologii. Może być stosowany do obierania i filetowania owoców cytrusowych bez użycia noża w celu uzyskania doskonałego rezultatu. Może być również stosowany do usuwania pektyn z soków owocowych i cydrów w celu poprawy filtracji i smaku.
Sposób użycia:
Aby obrać kawałki owoców: Umieść/zanurz 250 g kawałków owoców (np. plasterki pomarańczy) w 250 ml wody i dodaj 2,5 ml Pectinex. Wymieszaj mieszaninę i przykryj pojemnik tak, aby był szczelny. Wstawić do lodówki na 48 godzin lub gotować sous vide w temperaturze 40°C przez 30 minut. Wyjąć segmenty z mieszanki i podawać.
Aby usunąć pektynę z soku owocowego: dodać 2,5 ml Pectinexu do 1000 ml soku owocowego (0,25%). Odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej. Przecedzić przez sitko.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Zużyć w ciągu 1 miesiąca od otwarcia i przechowywać otwarte opakowanie w lodówce.
Składniki: Glicerol, woda, poligalakturonaza, chlorek potasu, liaza pektynowa.