Bordgrill, konrogrill, hibachi grill - istnieje wiele nazw. Odkąd szwedzkie taco zaczęło trafiać do domów 30 lat temu, nie mieliśmy importowanego interaktywnego nawyku żywieniowego, który podważył popularność w tak poważny sposób. Korzyści z tego typu grillowania jest wiele. Na przykład, niesamowicie miło jest mieć mały grill na środku stołu, który działa przez cały wieczór, gdzie można szybko i łatwo gotować jedzenie, o ile zostało coś do jedzenia. Dzięki grubym ściankom ciepło jest izolowane, a cała energia unosi się prosto do góry i daje świetny efekt. Ciepło z trudem ucieka na boki, co oznacza, że można siedzieć razem w pobliżu zajętego grilla bez potrzeby korzystania z wentylatora lub lodowatego napoju w dłoni. Jeśli użyjesz również odpowiedniego rodzaju węgla drzewnego, który jest kompaktowy i wytrzymały, masz szansę na odpowiednie podniesienie temperatury przy jednoczesnym utrzymaniu czasu palenia do godziny i zminimalizowaniu dymu. Ze względu na wysokie temperatury, grill najlepiej nadaje się do małych kawałków żywności, wstępnie przygotowanego i pokrojonego mięsa, warzyw i tym podobnych, które można szybko i łatwo pocałować na grillu. Idealne uzupełnienie sous vide, jeśli masz większe kawałki mięsa, ale chcesz uzyskać smak grilla. Jeśli lubisz tylko mostek i niskie i powolne tempo, to nie jest to odpowiedni rodzaj grilla, jest to raczej grillowy odpowiednik patelni grillowej niż pieca holenderskiego. To Paganini, a nie Satie. Steeplechase, a nie taniec na lodzie. Amy Schumer, a nie Meryl Streep. Wodospad Niagara, a nie jezioro Como. Aschberg, a nie Nordegren i Epstein. Cartoon Network, a nie Skrotnisse. Myślę, że już łapiesz o co chodzi.
Nawet jeśli dobry węgiel nie śmierdzi tak bardzo, jedzenie wciąż może pachnieć. Jeśli dodasz marynowaną krewetkę, która kapie olejem na węgiel, będzie dymić. Ponadto należy pamiętać, że nawet jeśli nie jest to widoczne, proces spalania zużywa tlen i wytwarza tlenek węgla. Dlatego należy grillować na zewnątrz, a nie w zamkniętych pomieszczeniach.