Nowoczesne środki żelujące, zestaw składników od Special Ingredients
Zestaw nowoczesnych środków żelujących od Special Ingredients zapewnia narzędzia do korzystania z kilku nowoczesnych technik tworzenia innowacyjnych i różnorodnych potraw opartych na żelowaniu. Dzięki 10 50-gramowym opakowaniom nowoczesnych składników i wielu bardzo przydatnym narzędziom, masz solidne podstawy, na których możesz budować. Zestaw jest odpowiedni zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych w świecie kuchni molekularnej. Dowiesz się nie tylko jak to zrobić, ale także dlaczego działa to tak, a nie inaczej. Dzięki temu zrozumieniu możesz próbować nowych rzeczy i opracowywać własne potrawy. W nowoczesnej kuchni masz niewiarygodnie wolną rękę, a możliwości przełamywania granic i tworzenia nieoczekiwanych potraw są niemal nieograniczone. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Przepisy są zróżnicowane i pozwalają wypróbować wiele różnych technik i elementów kuchni molekularnej.
Wszystkie opakowania są stosunkowo małe, ale wystarczają na bardzo długo. To sprawia, że jest to świetny zestaw startowy, ponieważ możesz ulepszyć składniki, których używasz najczęściej - mamy wszystko w naszym asortymencie.
Próbka tego, co można zrobić:
- Sferyfikacja i odwrócona sferyfikacja
- Perełki kawiorowe z soków owocowych
- Płynne kule
- Skórki żelowe
- Płynne i elastyczne galaretki
- Wegetariańskie pannacottas
Zestaw składa się z:
- Alginian sodu 50g
- Mleczan wapnia50g
- Agar Agar 50g
- Guma ksantanowa 50g
- Karrageenan Kappa 50g
- Karrageenan Iota 50g
- pektyna w proszku 50 g
- guma gellan, Typ F 50 g
- guma gellan, LT10050 g
- kwas cytrynowy 50 g
Jeśli jesteś bardziej zainteresowany - przeczytaj więcej o każdym składniku na odpowiedniej stronie.
Zawiera również małą perforowaną łyżkę, cyfrową skalę z dokładnością do 0.1 grama, zestaw łyżek miarowych, małą i dużą foremkę do półkul, strzykawkę o pojemności 50 ml, pięć pipet o pojemności 3 ml, metrowy silikonowy wężyk, butelkę do wyciskania oraz instrukcje, porady i przepisy (w języku angielskim).
Z dołączonych przepisów dowiesz się, jak zrobić:
Galaretkę grejpfrutową, sos Bloody Mary, kulki z octu balsamicznego, kozi ser z warstwą wina porto, płynną galaretkę grzybową Karl Johan, parmezanowe spaghetti, panna cottę z zielonym curry, kulki waniliowe, kulki mojito, kulki jogurtowo-miodowe i wiele innych.