Głównym i inicjatorem tego gigantycznego projektu jest Nathan Myrvold, doktor fizyki teoretycznej i matematycznej oraz szef kuchni wyszkolony w Paryżu. Myhrvold, który przez wiele lat był dyrektorem ds. technologii i głównym strategiem w Microsoft, postanowił przeznaczyć część swoich ciężko zarobionych milionów dolarów na stworzenie książki, która przebije wszystko inne. Projekt rozpoczął się w 2006 roku, a jego realizacja zajęła ekipie 50 osób i 14 niezależnym weryfikatorom faktów aż do marca 2011 roku, kiedy to na półki sklepowe trafił pierwszy druk.
Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking zawiera dogłębne wyjaśnienia chemii żywności i fizycznych procesów gotowania. Książki są w języku angielskim.
“Ta książka zmieni sposób, w jaki rozumiemy kuchnię.”
—Ferran Adrià
“Najważniejsza książka w sztuce kulinarnej od czasów Escoffiera.”
— Tim Zagat
“Fascynujący przegląd technik nowoczesnej gazo×tronomii.”
— Heston Blumenthal
“Niesamowite! Niezrównana pod względem zakresu i głębi.”
— Wylie Dufresne
“Książka kucharska, która zakończy wszystkie książki kucharskie.”
— David Chang
Język: angielski