O mleczanie wapnia (E327)
Mleczan wapnia to sól pochodząca z kwasu mlekowego, która szybko i łatwo rozpuszcza się w wodzie. Może być stosowany z Alignatem, Gellanem i niektórymi rodzajami karagenów. Reaguje z nimi, powodując żelowanie mieszanin bez podgrzewania. Dlatego nadaje się do molekularnej produkcji kulek, kawioru, pereł i spaghetti. Jest praktycznie bez smaku i może być stosowany jako alternatywa dla chlorku wapnia, który może dawać słony lub metaliczny posmak.
Użycie:
Używaj od 1 do 9% mleczanu wapnia w stosunku do wody do kąpieli wodnych. Tam mieszaniny z gumą gellan lub alginianem sodu mogą reagować i powstają kule, kulki lub inne urządzenia molekularne.Jeśli ma być mieszany z innymi składnikami i spożywany, zalecamy użycie 1 procenta w stosunku do reszty przepisu.
Może być również posypany owocami, aby przedłużyć ich trwałość.
Składniki:
Mleczan wapnia, E327
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Nie należy spożywać w postaci skoncentrowanej.