O mączce chleba świętojańskiego (E410)
Guma chleba świętojańskiego to całkowicie naturalny produkt pozyskiwany z nasion drzewa świętojańskiego. Jest to wszechstronny, wegański środek żelujący, stosowany głównie w małych dawkach jako zagęszczacz. Używaj jej z produktami mlecznymi, w deserach, dressingach lub sosach.
Możesz jej również używać jako substytutu jajek i mąki, ponieważ mają podobne właściwości wiążące. Dodaj go do mrożonych produktów, takich jak lody, aby zmniejszyć tworzenie się kryształków lodu i poprawić teksturę. Możesz też użyć jej razem z gumą ksantanową, aby uzyskać niezwykle elastyczne galaretki. Mąka z ziaren owoców nie jest bardzo wrażliwa ani na pH, ani na wysoki poziom soli. Działa z większością rzeczy o pH od 2,5 do 10.
Użycie
Dozować od 3 do 11 gramów na kilogram. Dodawaj mąkę z ziaren owoców małymi porcjami, energicznie mieszając. Jest rozpuszczalna w zimnych płynach, ale działa najlepiej, gdy płyn ma temperaturę powyżej 60°C.
Zawartość:
100% Mąka z pestek owoców (E410)
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Przechowywać przez około dwa lata.