O Methocel (E461)
Methocel (metyloceluloza) to oczyszczona celuloza, która jest stosowana jako środek zagęszczający lub stabilizujący, na przykład w produkcji różnego rodzaju galaretek lub jadalnej skóry (tak, to jest coś!). Może być również dodawana do lodów, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu. Dzięki Methocelowi można nawet robić gorące lody bez ich topienia. Szczególną cechą jest to, że tworzy żel, gdy ciecz jest podgrzewana do ponad 45 stopni, ale staje się ponownie płynna po schłodzeniu do 15 stopni - zupełnie odwrotnie niż w przypadku zwykłych środków żelujących. Pozwala to tworzyć ciepłe galaretki, które rozpływają się w ustach. Methocel jest również naprawdę dobrym dodatkiem do ciasta tempura - zobacz przykłady naszej współpracy ze Special Ingredients w filmie poniżej.
Użycie
Najlepszym sposobem na rozpuszczenie Methocelu jest podgrzanie płynu do około 70 stopni. Następnie dodać proszek i dwa razy więcej zimnej wody - obniży to temperaturę do miejsca, w którym proszek zacznie działać.
Jeśli więc w przepisie jest 900 ml wody, podgrzej 300 ml do 70 stopni, wymieszaj z proszkiem methocel, a następnie wlej pozostałe 600 ml zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Trzymaj mieszaninę w lodówce przez co najmniej trzy godziny, aby upewnić się, że proszek naprawdę się rozpuścił.
Normalna dawka: 0,5 do 2 procent całkowitej cieczy. Można stosować do 5%.
Składniki:
Metyloceluloza, E461.
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Nie spożywać w czystej postaci.