Ale dobra kawa to nie tylko stosowanie właściwej techniki parzenia. Podobnie jak herbata czy butelka wina, kawa jest napojem, którego smak i jakość różnią się ogromnie w zależności od podgatunku, pochodzenia i sposobu, w jaki jest następnie zbierana, przetwarzana, palona i ostatecznie parzona. Dlatego ta książka śledzi kawę od pochodzenia do gotowej filiżanki i uczy, jak wydobyć jak najwięcej smaku z każdej odmiany i pochodzenia.
Ale ma również na celu podniesienie świadomości na temat wszystkich rąk, przez które przeszły ziarna kawy, zanim ostatecznie trafiły do Twojej filiżanki i jak ludzie są faktycznie dotknięci naszymi decyzjami. Cena kawy na rynku światowym nie wzrosła od lat 70. ubiegłego wieku, a ludzie, którzy za nią płacą, to ci, którzy faktycznie ją produkują. Tak więc, aby naprawdę cieszyć się dobrą filiżanką kawy, musimy zacząć być gotowi płacić za nią więcej.
Joanna Alm jest trzykrotną mistrzynią Szwecji w paleniu kawy i zajęła drugie, trzecie i czwarte miejsce na świecie. Dzięki jej wiedzy i bezkompromisowemu podejściu, jej firma Drop Coffee stała się stylową i rozpoznawalną na całym świecie palarnią kawy. Joanna co roku odwiedza wszystkich swoich producentów, aby zapewnić zarówno jakość, jak i wynagrodzenie za ich pracę.
Data publikacji 2019-05-25
160 stron
ISBN 9789127156234
Wydanie duńskie
Język: szwedzki