O kwasie winowym (E334)
Nasz kwas winowy jest wysokiej jakości i ma wiele zastosowań. Używaj go ze względu na cierpki smak, jako emulgatora, jako środka wypełniającego i nie tylko. Używaj go w dżemach i marmoladach, ponieważ cukier wraz z kwasem winowym powoduje zestalenie pektyny w owocach. Jest również stosowany ze względu na swoje działanie konserwujące.
Zabawnym zastosowaniem jest zmieszanie 3 gramów kwasu winowego z 3 gramami kwasu mlekowego w 96 gramach wody. Daje to smak przypominający bąbelki - widoczne są te same kwasy. Użyj jako cierpkiego składnika w koktajlach, aby uzyskać inny smak.
Użycie
W zależności od potrzeb. Do dżemów i marmolad - od 2 do 6 gramów na kilogram przetworów. Łatwo się zużywa.
Zawartość:
100% kwas winowy (E334)
Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.