Lokalizacja: KitchenLab Stockholm (Birger Jarlsgatan 106) - kuchnia testowa
Liczba miejsc: max 6 uczestników
Rejestracja jest wiążąca, zakupione miejsce nie podlega zwrotowi, ale można je przenieść na inne.
Zapraszamy na kurs makaronu, podczas którego nauczysz się wyrabiać naprawdę dobre ciasto makaronowe, wałkować je w całości ręcznie włoskim wałkiem (Mattarello), a następnie robić makarony z nadzieniem i bez.
Zrobisz Tortelloni, Fagottini lub Ravioli, a także Tagliatelle, Pappardelle, Farfalle, Sorpressini, Garganelli. Ostatnie z wymienionych to ”nagie” odmiany makaronu.
Czy chciałbyś nauczyć się robić makaron z autentycznej Sfogliny?
To, co jest wyjątkowe w Pasta Craft, to fakt, że nauczysz się ręcznie wałkować makaron. Nie używa się żadnych maszyn. Używa się tak zwanego Mattarello - włoskiego długiego wałka do ciasta, który służy właśnie do tego celu. Jest to zarówno łatwe, jak i trudne. Łatwość polega na tym, że dość szybko nauczysz się wałkować ręcznie i będziesz w stanie kontynuować to w domu. Trudność polega na tym, że istnieje kilka technik. Nauczysz się ich podczas jednego dnia kursu.
O Helenie “Pastahantverket” Törnblom
“Założyłam Pastahantverket, ponieważ kocham makaron i chcę uczyć szlachetnej sztuki ręcznego robienia makaronu. Z makaronu można się wiele nauczyć: dokładności, wytrwałości i cierpliwości. Odwagi, by wciąż próbować, nie poddając się. Jest wiele do nauczenia się w sztuce robienia makaronu - Fatto a mano - całkowicie ręcznie.