Karragenan Kappa (E407)
nKarragenan Kappa może być stosowany między innymi jako wegetariańska alternatywa dla żelatyny. Tworzy stabilne galaretki, które można zamrażać i rozmrażać bez utraty konsystencji. Proszek generalnie wytwarza mocne i trwałe galaretki, zwłaszcza w kontakcie z wapniem. Dlatego doskonale nadaje się na przykład do wyrobu pannacotty lub w innych przepisach zawierających mleko. nUżycie:
nKaragen tworzy galaretki w kontakcie z wapniem lub solą wapniową. Proszek musi być podgrzany do co najmniej 70 stopni, aby się rozpuścił - mieszanina gęstnieje po ugotowaniu, więc należy stale mieszać. Wystarczy zaledwie 0,5% karagenu w wodzie i 0,2% w mleku, aby utworzyć galaretkę. Galaretka tworzy się, gdy mieszanina stygnie. Zalecana dawka: 0,2 do 2 procent, w zależności od płynu. Przykładowe zastosowanie: nTworzenie jędrnych, elastycznych galaretek. nTworzenie przezroczystych galaretek i glazur. nDoskonały do mieszanek na bazie mleka. Składniki: nKarragenan kappa, E407.Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Nie należy spożywać w czystej postaci. nProszek jest wegetariański i wegański, a także przyjazny dla koszerności i halal.