Gotowanie z kamieniem solnym
Podgrzany kamień solny może być używany przy stole jadalnym do gotowania małych kawałków ryb lub mięsa. W przypadku większych kawałków kamień solny może być używany bezpośrednio w źródle ciepła lub na nim.
Kamień solny może być podgrzewany na różne sposoby i utrzymuje temperaturę przez około 20 minut.
- BBQ/grill gazowy
Zacznij podgrzewanie kamienia solnego od niskiej temperatury. Po 30 minutach można zwiększyć temperaturę, a po około 45 minutach kamień jest gotowy do użycia.
- Piekarnik
Kamień solny może być również używany w piekarniku, ale nie należy go wstępnie podgrzewać, ponieważ istnieje ryzyko pęknięcia kamienia solnego. Zwiększ temperaturę do 60°C, a następnie zwiększaj ją co 20 minut przez 1 godzinę. Maksymalna temperatura: 180°C.
Kamień solny schłodzony
Umieść kamień solny w zamrażarce i po około 30 minutach jest gotowy do podania na carpaccio, sushi lub sashimi. Na schłodzonym kamieniu solnym można również podawać zimne desery.
Pielęgnacja
Po schłodzeniu kamienia solnego należy go dokładnie opłukać i osuszyć. Ze względu na antybakteryjne właściwości soli, detergent nie jest potrzebny. Zbyt duża ilość wody powoduje powstawanie pęknięć w kamieniu i dlatego nigdy nie należy go umieszczać w zmywarce. Pozostaw kamień solny do dokładnego wyschnięcia przed kolejnym użyciem (około 24h). Dodatkowe informacje: Sól topi się w temperaturze 800°C.
Porady
- Zrób swój własny gravlax! Wciśnij filet z łososia z cukrem i koperkiem między dwa kamienie solne, zawiń w papier i przechowuj w chłodzie przez 1-3 dni.
- Smaż jajka i bekon przy stole!
- Nie zapomnij o kamieniu solnym podczas prezentacji swoich pysznych deserów! Bavarois, lody i sorbet z odrobiną soli. Twoi goście to pokochają!