O izomalcie
Izomalt to rodzaj alkoholu cukrowego otrzymywanego z cukru. Jest bezwonny, łatwo rozpuszczalny i używany głównie do słodzenia potraw. Izomalt nie jest wchłaniany przez organizm w taki sam sposób jak zwykły cukier, dzięki czemu jest przyjazny dla diabetyków i zawiera tylko dwie kalorie na gram. Jest mniej słodki niż cukier - około 60% - ale nie narusza naturalnego smaku cukru. Jest bezwonny i wysoce rozpuszczalny.
Rozpuszczalność izomaltu wynosi 24 g w 100 g i wzrasta w wyższych temperaturach. Główną zaletą jest to, że nie wchłania wilgoci w normalnych warunkach wewnętrznych. Dzięki temu jego trwałość jest bardzo długa. Ma wysoką odporność na ciepło i nie topi się, dopóki nie osiągnie 145 ° C, a jego struktura chemiczna nie zmienia się w normalnych temperaturach gotowania.
Użycie
Zagotuj 2 części izomaltu z 1 częścią wody do 165 ° C.
Zawartość:
100% izomalt
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Trwałość około dwóch lat.