O gumie guar
Guma guar jest stosowana jako środek zagęszczający i stabilizujący w produkcji takich produktów jak lody i sosy. Proszek jest również nazywany gumą guar i jest węglowodanem ekstrahowanym z nasion rośliny guar (Cyamopsis Tetragonolobas), rośliny strączkowej podobnej do soi. Nie ma smaku ani zapachu i przechodzi przez układ trawienny bez wchłaniania. Nie ma zatem żadnego wpływu na organizm i nie ma zalecanego dziennego spożycia. Może być stosowany we wszystkim, od chleba i ciasta po galaretki i zapobieganie uwalnianiu płynu z zamrożonych produktów. Nie jest wrażliwa na pH i może być wystawiona na działanie soli.
Użycie
Guma guar jest bardzo skuteczna - zwykle wystarcza od 3 do 5 gramów proszku na litr. Proszek może być stosowany zarówno w gorących, jak i zimnych płynach i może zastąpić jajka jako środek wiążący w kuchni wegetariańskiej. Może być również stosowany jako uzupełnienie gumy ksantanowej.
Dla mniej zorientowanych na żywność zastosowań, może być używany do robienia slaw.
Składniki:
Guma guar, E412.
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Nie należy spożywać w czystej postaci.
Proszek jest bezglutenowy i wegański, a także koszerny i halal.