O gumie gellan typu F (E418)
Guma gellan typu F jest bardziej popularną z naszych dwóch gum gellan. Jest to wielofunkcyjny środek żelujący, który wytwarza stałe żele o doskonałej przejrzystości wizualnej. Może być również stosowana w mniejszych dawkach do wytwarzania płynnych galaretek, past lub do klarowania płynów. Guma Gellan jest dobrą alternatywą dla Agar Agar lub wegetariańską alternatywą dla żelatyny. Zaletą gumy Gellan w porównaniu do Agar Agar jest to, że daje lepszą wytrzymałość żelu i jest w stanie podgrzać galaretki do 120 stopni bez topienia.
Proszek jest rozpuszczalny w cieczach o wartości pH od 3,5 do 8, co oznacza, że guma ma szeroki zakres zastosowań
Użycie
Rozpuścić proszek w wodzie i podgrzać do 100 stopni - żel osiada, gdy mieszanina ostygnie. Po zastygnięciu mieszaniny można ją ponownie podgrzać bez utraty konsystencji.
Dla płynu zagęszczającego - użyj 0,1% - 0,5% wagi
Dla miękkiej galaretki - użyj 1% - 1.5% masy
Dla gęstej galaretki - użyć 1,5% - 2% masy
Składniki:
Guma gellan typu F, E418
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.