Na ten dzień czekało co najmniej pół tuzina mieszkańców świata! Kolejna generacja taboru kolejowego wreszcie nadeszła! Lepsza, bardziej niezawodna, tańsza i wydajniejsza.
Zbawcą, założycielem i właścicielem 100%Chef jest uniwersalny geniusz o imieniu Ángel Salvador, któremu udało się połączyć w jednym urządzeniu:
- Magnetyczny system rotacyjny, który tworzy wir zwiększający dziesięciokrotnie powierzchnię parowania, a tym samym znacznie skraca czas parowania/redukcji.
- Podwójna pompa membranowa o wydajności 17 litrów/minutę, która jest całkowicie bezobsługowa - nie ma potrzeby wymiany oleju itp. Pompa zapewnia podciśnienie 0,97 atmosfery w naczyniu do odparowywania.
- Sklepienie na naczyniu redukcyjnym pozwala na szybką regulację podciśnienia (dobre, gdy dochodzi do wrzenia i istnieje ryzyko dotarcia do ssania naczynia destylacyjnego).
- Sklepienie pozwala również na ponowne napełnienie naczynia redukcyjnego większą ilością cieczy lub nową cieczą.
- Posiada 3-litrowe naczynie destylacyjne, ale pozwala na użycie 5-litrowego naczynia (zakupionego osobno), w porównaniu do większości wyparek rotacyjnych, które mają 1-litrowe naczynia (których nie można uzupełniać "w locie").
- Łatwy w czyszczeniu; wszystkie pojemniki mają duże otwory, które można wyskrobać szpatułką i umyć w zmywarce.
Inne zastosowania urządzenia:
- Bain marie - z mieszaniem nawet pod pokrywką.
- Pompa próżniowa jest idealna do usuwania pęcherzyków powietrza z lepkich cieczy i zwiększania penetracji cieczy w porowatych substancjach (np. jabłko, ziemniak, dynia).
Jak działa urządzenie:
Pompa próżniowa jest podłączona do węża, który przechodzi do naczynia, w którym gromadzony jest destylat, który jest połączony wężami ze spiralą, która prowadzi do naczynia na surowiec. Cały system jest zatem narażony na to samo podciśnienie.
Załóżmy, że chcesz zredukować przecier jabłkowy. Przecier jest dodawany do pojemnika po lewej stronie (dostępnego w pojemnościach 1,5, 3 i 5 litrów). Pojemnik jest zanurzany we wbudowanej łaźni wodnej (Bain Marie), która może być regulowana w temperaturze X° C w zakresie od Y do Z° C. Ciśnienie może być również regulowane w zakresie od 1,5 do 1,5 litra. Ciśnienie można również regulować w zakresie od 1,0 do -0,97 atmosfery. Im niższe ciśnienie, tym niższa temperatura wrzenia cieczy w zbiorniku. Na przykład, przy ciśnieniu -0,97, temperatura wrzenia wody wynosi 21,7°C. Regulując temperaturę wrzenia i temperaturę, określasz, które substancje zostaną zgazowane, a tym samym będą mogły przemieszczać się z pierwszego pojemnika do naczynia destylacyjnego.
Rozmiar to nie wszystko, jak mówią, a w tym przypadku zaledwie 67 cm x 46 cm x 48 cm może sprawić, że się z tym zgodzimy.