O zestawie Great Ingredient Kit od Special Ingredients
Zestaw Great Ingredient Kit od Special Ingredients to dobrze zaopatrzony zestaw składników, przepisów i przyborów - w istocie wiele z tego, czego potrzebujesz do nowoczesnego, molekularnego gotowania. Przepisy i techniki zostały opracowane przez wielokrotnie nagradzanego, nowoczesnego szefa kuchni Eddiego Shepherda. Zestaw jest odpowiedni zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych w świecie kuchni molekularnej. Dowiesz się nie tylko jak to zrobić, ale także dlaczego działa to tak, a nie inaczej. Mając takie podstawy, możesz próbować nowych rzeczy i opracowywać własne dania. W nowoczesnym gotowaniu masz niesamowicie wolną rękę, a możliwości przełamywania granic i tworzenia nieoczekiwanych potraw są prawie nieograniczone. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Przepisy są zróżnicowane i pozwalają wypróbować wiele różnych technik i elementów kuchni molekularnej.
Wszystkie opakowania są stosunkowo małe, ale wystarczają na długo. Świetny zestaw startowy, w którym możesz ulepszyć składniki, których używasz najczęściej - mamy większość z nich w naszym asortymencie.
Próbka tego, co możesz zrobić:
- Sferyfikacja i odwrócona sferyfikacja
- Kawiorowe perełki z soków owocowych
- Sfery z płynnej zawartości
- Zamień płyny w stabilne musy i pianki
- Jadalne szkło
- Tłuszcze w sproszkowane bomby smakowe
Opakowanie składa się z:
- alginian sodu 50g
- cytrynian sodu 50g
- mleczan wapnia 50g
- Agar Agar 50g
- Guma ksantanowa 50g
- Karrageenan Kappa 50g
- Karrageenan Iota 50g
- Lecytyna 50g
- Zorbit 50g
- Ultratex 50g
- Kwas cytrynowy 50g
Jeśli jesteś bardziej zainteresowany - przeczytaj więcej o każdym składniku na odpowiedniej stronie.
W zestawie znajduje się również mała perforowana łyżeczka, waga cyfrowa z dokładnością do 0,1 grama, zestaw łyżek miarowych, mała foremka do półkul, strzykawka 50 ml, dziesięć pipet 3 ml oraz instrukcje, porady i przepisy (w języku angielskim).
Z dołączonych przepisów dowiesz się jak zrobić:
Perełki czekoladowo-miętowe, kawior arbuzowy, kule z ginu i toniku, kule z jogurtu i miodu, galaretkę jabłkową, płynną galaretkę kokosową, elastyczną galaretkę karmelową, mus z ciemnej czekolady i czerwonego wina, powietrze różane, lody pomarańczowe, ziemię czekoladową, puder z oliwy z oliwek i wiele innych.