O cytrynianie sodu (E331)
Cytrynian sodu jest solą kwasu cytrynowego i podobnie jak on ma kwaśny i słony smak. Używany jest głównie do aromatyzowania żywności i napojów lub jako środek konserwujący. Przydatną właściwością jest to, że zmniejsza kwasowość, co oznacza na przykład, że można tworzyć kule nawet z wysoce kwaśnymi składnikami - co w przeciwnym razie stanowi problem. Jest również bardzo przydatny do produkcji sera topionego w domu. Domowy ser topiony zrobiony z dobrego sera cheddar na burgera jest strasznie smaczny. Jest łatwo rozpuszczalny i reaguje natychmiast.
Użycie
Rozpuścić go w proporcji 0,5% - 5% wagowo. Ilość zależy od pożądanego pH i smaku. Szybko rozpuszcza się zarówno w gorących, jak i zimnych roztworach.
Może być również stosowany do konserwacji owoców i warzyw przed brązowieniem.
Zmiana ph za pomocą cytrynianu sodu
Roztwory o ph 2 - dodaj 0.3%, a uzyskasz ph 5
Roztwory o ph 2,5 - dodaj 0,09%, a uzyskasz ph 5
Roztwory o ph 3 - dodaj 0,03%, a uzyskasz ph 5
Roztwory o ph 3,5 - dodaj 0,01%, a uzyskasz ph 5
Składniki: cytrynian sodu E331. Wegańskie
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Trwałość 24 miesiące.