- Olcha i klon zapewniają bogaty i charakterystyczny smak, który jest powszechnie stosowany do owoców morza, szynki i bekonu. Tutaj, w Szwecji, olcha jest tradycyjnie stosowanym gatunkiem drewna i może być używana do większości rzeczy w szwedzkich smakach.
- Orze i mesquite mają mocniejsze i bardzo wyraźne smaki i są powszechnie używane do wędzenia wołowiny i wieprzowiny, takich jak boczek wieprzowy i mostek.
- Jabłko i wiśnia zapewniają słodszy, łagodniejszy smak dymu i są zwykle używane do drobiu i dziczyzny.
- Więcej informacji na temat rodzajów drewna i smaków można znaleźć w zakładce przewodnik po smakach.
Wędzarnia Bradley spala jeden brykiet dymu co dwadzieścia minut i wytwarza czysty smak dymu. Po zakończeniu spalania każdego brykietu, jest on delikatnie wypychany z elementu przez następny brykiet, spada i jest gaszony w misce z wodą. Cykl ten trwa tak długo, jak generator dymu jest załadowany brykietami. Podczas spalania drewna dym powstaje w ciągu pierwszych kilku minut. Gdy drewno wytworzy wystarczającą ilość ciepła i spali się, powstają wysokie temperatury, kwasy, żywice i gazy, które psują smak i wygląd wędzonej żywności. Podczas spalania drewna nie ma kontroli nad warunkami gotowania. Z brykietami do wędzenia Bradley, zgadywanie jest wyeliminowane. Brykiety Bradley Smoker nie tylko usuwają niepożądane ciepło, ale dym wytwarzany w sposób Bradley jest czterokrotnie czystszy niż dym wytwarzany przez identyczne zrębki wędzarnicze spalane na patelni lub wędzarni. Bradley Smoker zużywa brykiety w tempie jednego na 20 minut. Skład
Brykiety Bradley Smoker wykonane są z naturalnego drewna liściastego bez żadnych dodatków. Testy przeprowadzone przez British Columbia Institute of Technology wykazały, że brykiety dymne Bradley wytwarzają ponad czterokrotnie czystszy dym niż dym wytwarzany z identycznych zrębków wędzarniczych spalanych na patelni lub w wędzarni. n
- 99,98% naturalnego drewna liściastego lub drzew owocowych
- 0.02% kolagen - naturalna substancja stosowana jako środek wiążący