Wybierz się w niezwykłą podróż kulinarną po najbardziej wysuniętym na południowy-wschód przyczółku Europy i poznaj potrawy, których prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś.
Jest to pierwsza szwedzka książka kucharska, która zapewnia dokładne wprowadzenie do modnej kuchni gruzińskiej, zarówno z tradycyjnymi przepisami, jak i nowoczesnymi interpretacjami. Składniki i przepisy zostały dostosowane tak, aby można je było gotować w szwedzkich kuchniach domowych. Spotkasz tu również serowarów, piekarzy chaczapuri, sprzedawczynie na targu i producentów naturalnego wina, którzy dzielą się swoimi przepisami, historiami i okazjonalnymi opowieściami.
W ostatnich latach Gruzja znalazła się na szczycie list miejsc do odwiedzenia. Bogata gruzińska kuchnia i wyjątkowe pomarańczowe wina kwasowe przyciągnęły międzynarodową uwagę. Książka bada unikalną gruzińską metodę wytwarzania pomarańczowego naturalnego wina w kadziach kwasowych. Nieprzerwana, licząca 8000 lat tradycja wpisana na listę dziedzictwa kulturowego.
Warzywa z kwasem mlekowym zajmują ważne miejsce na stole i w książce, unikalne metody fermentacji, które przedłużają okres przydatności do spożycia surowców. Ulubieniec Instagrama, pierwotna pizza chaczapuri i soczyste pierogi (chinkali) otrzymują cały rozdział.
"Krótko mówiąc, w książce Blå berg - Grön mat - Orange vin można znaleźć wiele inspiracji i mam nadzieję, że dotrze ona do każdego w Szwecji, kto chce poszerzyć swoją wiedzę o jedzeniu, winie, kulturze i historii ludzkości" - z przedmowy Karin Bojs
Fotografem jest Bianca Brandon-Cox, która brała również udział w Smak på Sápmi, zwycięzcy Gourmand World Cookbook Awards. Ilustracje i projekt są autorstwa wielokrotnie nagradzanej projektantki Katy Kimbell.
Jest to pierwsza szwedzka książka kucharska, która zapewnia dokładne wprowadzenie do modnej kuchni gruzińskiej, zarówno z tradycyjnymi przepisami, jak i nowoczesnymi interpretacjami. Składniki i przepisy zostały dostosowane tak, aby można je było gotować w szwedzkich kuchniach domowych. Spotkasz tu również serowarów, piekarzy chaczapuri, sprzedawczynie na targu i producentów naturalnego wina, którzy dzielą się swoimi przepisami, historiami i okazjonalnymi opowieściami.
W ostatnich latach Gruzja znalazła się na szczycie list miejsc do odwiedzenia. Bogata gruzińska kuchnia i wyjątkowe pomarańczowe wina kwasowe przyciągnęły międzynarodową uwagę. Książka bada unikalną gruzińską metodę wytwarzania pomarańczowego naturalnego wina w kadziach kwasowych. Nieprzerwana, licząca 8000 lat tradycja wpisana na listę dziedzictwa kulturowego.
Warzywa z kwasem mlekowym zajmują ważne miejsce na stole i w książce, unikalne metody fermentacji, które przedłużają okres przydatności do spożycia surowców. Ulubieniec Instagrama, pierwotna pizza chaczapuri i soczyste pierogi (chinkali) otrzymują cały rozdział.
"Krótko mówiąc, w książce Blå berg - Grön mat - Orange vin można znaleźć wiele inspiracji i mam nadzieję, że dotrze ona do każdego w Szwecji, kto chce poszerzyć swoją wiedzę o jedzeniu, winie, kulturze i historii ludzkości" - z przedmowy Karin Bojs
Fotografem jest Bianca Brandon-Cox, która brała również udział w Smak på Sápmi, zwycięzcy Gourmand World Cookbook Awards. Ilustracje i projekt są autorstwa wielokrotnie nagradzanej projektantki Katy Kimbell.
.
Język: szwedzki