Francusko-palestyński szef kuchni Fadi Kattan celebruje ukryte zakątki Betlejem, swojego domu, przywołując kolory i zapachy rynków i sklepów z przyprawami, przedstawiając czytelnikom lokalnych rolników i rzemieślników, z którymi współpracuje w celu znalezienia idealnych składników i dzieląc się swoim zamiłowaniem do kulinarnych eksperymentów. Fadi czerpie inspirację od tych rzemieślników, którzy uprawiają winogrona, mielą pszenicę, wytwarzają oliwę z oliwek, a co najważniejsze, przekazują wiedzę o jedzeniu przez pokolenia.
Jego pełnym miłości portretom tych ludzi towarzyszą jego własne przepisy, z których niektóre są przekazywane, a niektóre pochodzą z jego restauracji w Betlejem i Londynie. Dowiedz się, jak nadziać liście winogron serem Nabulsi, wolno pieczoną jagnięcinę przyprawioną kozieradką i kardamonem, obtoczyć labaneh w nasionach czarnuszki i zrobić Mouhalabieh, mleczny pudding o smaku mastyksu i pistacji. Jasne i odważne smaki oraz historie ich pochodzenia czekają na czytelników w Betlejem.
Pośród narastającego chaosu i konfliktów, te historie, przepisy i dziedzictwo starożytnego miasta Betlejem trwają.
Waga: 1,05 kg
19,5 x 2,6 x 25,5 cm
Format: Twarda oprawa
Język: Angielski