W książce o Gastrologik możemy śledzić gastronomiczną podróż szefów kuchni Jacoba Holmströma i Antona Bjuhra, która doprowadziła do ich wyjątkowych i uznanych na całym świecie potraw.
Ponad 300 stron wypełnionych wspaniałymi zdjęciami potraw, historiami i procedurami.
W kuchni w Gastrologik zawsze koncentrujemy się na unikalnych, lokalnie pozyskiwanych składnikach od hodowców warzyw, rybaków, hodowców ptaków i innych producentów. Składniki zmieniają się w ciągu roku, podobnie jak techniki i sposoby ich przygotowania. Od lekkich wiosennych warzyw gruntowych, które prawie nie potrzebują ciepła, aby się rozwinąć, po bardziej wytrzymałe warzywa jesienią i zimą, które wymagają znacznie więcej uwagi. Dopiero gdy składniki na dany dzień znajdą się w kuchni, podejmowana jest decyzja, w jaki sposób będą one traktowane, gotowane i prezentowane, aby stworzyć menu na dany dzień. Książka przedstawia dania serwowane w ciągu roku, filozofię stojącą za nimi, a także podstawy i techniki gotowania. Z otwartym umysłem i umiejętnością dostrzegania cech surowców bez uprzedzeń, potrawy stają się całkowicie wyjątkowe, na sposób Gastrologik.
Autor: Jacob Holmström, Anton Bjuhr
Zdjęcie: Erik Olsson
Język: szwedzki