O Agar Agar (E406)
Nasz sproszkowany Agar Agar to bardzo drobny proszek, który ma wiele zastosowań. Jest przyjaznym dla wegan środkiem żelującym i zagęszczającym. Tworzy neutralne galaretki nawet w niskich stężeniach. Agar Agar jest zagęszczaczem pozyskiwanym z czerwonych alg i jest często stosowany jako wegetariańska alternatywa dla żelatyny. Substancja żelotwórcza w agarze jest dziesięciokrotnie silniejsza niż w żelatynie, więc do stworzenia żelu wystarczy od 2 do 10 gramów agaru na kilogram płynu. W wodzie o temperaturze 90-100ºC rozpuszcza się i zastyga w temperaturze 40-45ºC. Można go ponownie podgrzać do 85ºC, bez topnienia. Galaretowanie proszku zależy od kwasowości składników - im wyższa kwasowość, tym więcej Agar Agar jest potrzebne.
Użycie:
Pozwól proszkowi moczyć się w dowolnym płynie przez 5 do 10 minut, a następnie delikatnie doprowadzaj go do wrzenia, stale mieszając, aż cały proszek się rozpuści. Mieszanina zastygnie po schłodzeniu do około 40 stopni Celsjusza.
- Może być stosowany w syfonach do tworzenia lekkich i odpornych na ciepło musów i pianek.
- W kremach do tworzenia bardziej trwałej tekstury.
- Jako zagęszczacz w płynach lub sosach.
- W produkcji dżemów jako alternatywa dla pektyny jako zagęszczacza.
Składniki:
Agar agar (E406).
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Otwarte opakowanie można przechowywać przez sześć miesięcy. Nie należy spożywać w czystej postaci.
Olive Pearls (Dirty Martini)
Składniki
200g soku z oliwek
3g proszku agar-agar
Olej oliwkowy
Przygotowanie
Wymieszaj proszek agar-agar z sokiem z oliwek.
Doprowadź do wrzenia, mieszając przez 2 minuty.
Przelej mieszaninę do butelki z dozownikiem.
Powoli wlej mieszaninę do oleju oliwkowego.
Delikatnie wyjmij perły łyżką i opłucz wodą.